Зимові мотиви "Свято українського вареника"

Зимові мотиви

Свято українського вареника з елементами майстер-класу

Мета. Розвивати   пізнавальний інтерес до українських традицій та обрядів, зокрема до національної кухні. Навчити ліпити вареники з картоплею.
Виховувати почуття національної гідності та гордості за український народ.
Обладнання: слайди «Памятники варенику», дідух, глечик з колосками, макітра, качалки.копистки, борошно, яйце, сіль.
Хід свята  
Організаційний момент

1.Вступне слово  від учениці
Ми – українці – нація прадавня.
На цій землі – багато тисяч літ.
Культурою й традиціями славна,
І багатющий в нас духовний світ.Свої казки, легенди і повіря,






дотепні жарти і слова ясні,
своя хатина біла і подвіря, 
І неповторні, трепетні пісні.
2.Слово ведучої
Сьогодні ми поведемо мову про унікальність та багатогранність української культури. Народна кухня – це така ж культурна спадщина українського народу, як мова, література, мистецтво. І наше свято присвячене одній із найуживаніших національних страв, своєрідному бренду України. Вареники – класична українська страва з вареного тіста з начинкою. Начинка, залежно від релігійного календаря, була пісною або скоромною – сир, смажена капуста, товчена варена картопля, мак, калина, вишні, чорниці,  полуниці, яблука, варена квасоля, горохове пюре, пшоняна та гречана каша, варені подрібнені сухофрукти. На повсякдень вареники готували нечасто. Інша справа неділя або якась урочистість – храмове свято, весілля, хрестини, поминки. Варили їх на толоку і обжинки. На другий  день весілля дівчата-дружки обов’язково несли вареники молодій на «сніданок», а жінки – до породіллі «на родини».Вареники з сиром і сметаною були неодмінно на столі поряд з млинцями, оладками, налисниками на масляну. Тісто для вареників приготовляють з пшеничного борошна, води, яєць, солі. Причому воду слід брати холодну, а не теплу, оскільки холодна вода довше тримає вологу, тісто не висихає і при виотовленіїні вареники добре злипається.           Весела Солоха. - Шановні гості і любі діти! Я рада вас вітати на нашому святі вареника! Нещодавно весь світ святкував Різдво Христове. Різдво є найдавнішим нашим святом. Воно починалося із Свят-вечора.(бере в руки дідуха і підносить до кожної дитини). Це різдвяний снопик. Надвечір найстарший чоловік у родині йшов у стодолу і там зв’язував снопик із різного збіжжя: жита, пшениці, ячменю, проса, вівса. І урочисто вносив до хати і ставив на покуті під образами. Під нього настеляли свіжого сіна. Сіном також притрушували і долівку хати. На покуті коло снопика клали хлібину і  ставили кутю і узвар. У деяких місцевостях України його звуть «різдвом», а в інших –« дідухом «. Наш дідух зв’язаний із суцвіття вівса, до якого вплетені засушені квіточки сокирок та материнки. Здавна вважають, що дідух – символ достатку і добробуту. Ой, вставала ранесенько, картоплю варила, До обіду вареників треба наліпити.  Майстер-клас від веселої Солохи «Ліпимо вареники!» Ведуча. - Наші господині на кухні готують вареники. А ми продовжуємо .Про вареники складають пісні, вірші, гуморески, споруджують пам’ятники. Яке ж свято не буває без пісні? ( Діти виконують пісню « Варенички мої» Учень Що у світі найсмачніше? Може ,краби чи ікра? Може, й ще щось, найдивніше? Є багато різних страв. Учень Тільки в хаті українській Покуштуєш диво з див: Ось півмісяці у мисці, А над ними вється дим. Учень Українці! Пригадаймо,  З чим вареники в нас є? Знає кожна господиня,  Що до столу подає. Ведуча «Памятники варенику» ( слайди) -- На  центральній площі містечка Глейдон у канадській провінції Альберта  поставлений пам’ятник …варенику. «Скамянілий» кулінарний шедевр має висоту 9 метрів і важить 2700 кілограмів. Єдиний в Україні пам’ятник українському варенику був встановлений в Черкасах у вересні 2006 р. біля готелю «Росава». Весела Солоха (зявляється з макітрою вареників) Наварили вареників для гостей шановних. Їжте, їжте вареники та будьте здорові. Їжте, їжте вареники, гості наші любі. Вони трохи гаряченькі – не попечіть губи. А вже ж в тії вареники картоплі напхали Ще й перчиком притрусили, там його немало. В черепяну макітерку ми їх положили, Олійкою з цибулькою ми їх помастили. Їжте, їжте, гості любі, рахувать не станем. Може, кому мало – ми їм ще добавим. ( смакування варениками). Дитина  Є вареники у хаті -  В Україні все гаразд: Всі – щасливі і багаті, Щедре сонце світить в нас! \ Слава хаті українській, Слава нашій всій землі  І І вареникам в макітрі, Що на нашому столі!

Комментариев нет:

Отправить комментарий

            БЛОГ АСИСТЕНТА ВЧИТЕЛЯ    МАРГАНЕЦЬКОЇ  ЗОШ І-ІІІ ст. № 3    КРЮЧКОВОЇ ВІКТОРІЇ ЛЕОНТІЇВНИ                     ...